Huset vid vägens slut är en heltimrad kåk på ca 139 kvm. Huset byggdes 1932 och helrenoverades i början på 80-talet. Vi flyttade hit hösten 2016 och började inse vilket fantastiskt ställe vi hittat … i alla fall läget!  

När vi köpte huset var vi inställda på att det fanns fukt i torpargrunden … och mest troligt någon form av mögel. Det fanns även en sättning i grunden som behövde åtgärdas. Badrummet på övervåningen hade en gammal fuktskada i duschen som aldrig var återställd.

Badrummet renoverade vi ganska omgående när vi flyttade hit … alltid trevligt med en fungerande dusch och att det satt gammal tejp som fuktskydd över en söndrig tapet vid badkaret, kändes lite tveksamt.

Våren -17 skulle vi riva golven, sanera husgrunden och sedan renovera. Då vi ändå var igång skulle även köksinredningen bytas ut och flyttas. Men allt sköts, av olika anledningar, upp till hösten.

Så när vi i slutet av augusti började riva upp golvet i vardagsrummet insåg vi snabbt att fukt eller mögel inte var det stora problemet. Hjärtväggen som brast

Det var mycket värre än så…att grunden var så allvarligt skadad hade vi inte ens kunnat föreställa oss. Utsidan på grunden hade vid något tillfälle fixats till så det var omöjligt att kunna se hur den egentligen såg ut … förrän golven togs upp. Yttervägg i urgrävda hobbyrummet

Hela ytterväggen har kraftiga sättningar och i sovrummet vilar inte ens timmerväggen på grunden och det är stora sprickor och hål där man kan se ut … inte konstigt det drog kallt i vintras … utan tjocksockar krullade sej håret på tårna! Sovrumsdrag

Vi insåg att det skulle bli svårt att åtgärda just för att grunden är så skadad … ser nästan ut som den är sönderbombad. Hur skulle vi gå till väga??

Ideer har stötts och blötts … flytta undan huset och göra en platta med golvvärme var väldigt lockande. Men murstocken skulle då behöva rivas liksom golv i tvättstuga och toalett … dyra utrymmen att återställa. Fönster och dörrar skulle hamna för högt då golvet sänktes närmare 30 cm. Trappen skulle behöva nästan 2 trappsteg till … och då skulle den hamna framför ytterdörren!

Nästa bekymmer var att hitta någon som kunde hjälpa oss i höst. Det byggs enormt mycket nu så det är inte bara att ringa första bästa snickare.

När hela nedervåningen skulle rivas flyttade vi ut i garaget … supermysigt … men inte vintertid då golv och väggar där inte är överdrivet isolerade.

Modernt, lite industriellt kök i garaget Å andra sidan har vi hojjarna nära … ifall man skulle få lust att polera lite! Eller bara sitta och leka ?

Blivande knutte?

Nu är vi äntligen på gång! Välkommen att följa med på en lite ovanligt komplicerad och annorlunda renovering.

//Lotta